Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Tribunes vol met oranjesupporters die een orkaan van geluid produceren en een team dat je vanaf de zijlijn naar de overwinning probeert te schreeuwen. Voor sommige TeamNL’ers is het aan de orde van de dag. Maar de tennismannen van TeamNL spelen hun wedstrijden vaak in een rustigere ambiance. Hoe is het om als individuele sporter plotseling deel uit te maken van een team? We vroegen het Botic van de Zandschulp, de kopman van TeamNL in het internationale landentoernooi de Davis Cup.

"Een week als deze maak je maar twee keer in het jaar mee,’’ begint Botic voorafgaand aan de Davis Cup Finals in Glasgow. "Daar geniet je wel extra van.’’ De 26-jarige kopman van TeamNL mag dan inmiddels stevig geworteld zijn in de top 50 van de wereld en op alle Grand Slam toernooien minstens de derde ronde hebben behaald, veel ervaring in het landentoernooi heeft hij naar eigen zeggen nog niet. "Ik heb één keer in Uruguay gespeeld, toen won ik heel erg gemakkelijk. En een keer tegen Kazachstan, toen ging ik er echt heel dik af. Maar ik heb nog nooit een wedstrijd gespeeld waarbij je met 7-6 de derde en beslissende ‘rubber’ (wedstrijd red.) over de lijn trekt. Dus ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat zijn als je dat een keer voor je land kunt doen.’’

Het dichtst bij dat gevoel kwam hij afgelopen februari. Toen speelde het Nederlandse Davis Cup team thuis in Den Haag tegen Canada. Gelukkig was daar ook oranjepubliek toegestaan. "Het was de eerste keer dat we thuis speelden sinds ik deel uitmaak van het team. Ik heb in grotere stadions gespeeld, en voor meer mensen. Maar dat er zoveel mensen voor jou juichen en ‘Holland, Holland’ scanderen, dat was wel heel gaaf om mee te maken.’’

Fijne afwisseling

De tennisser ziet een week Davis Cup tennis vooral als een fijne afwisseling. "Normaal speel je alleen voor jezelf, nu voor je land en voor het team. Dat team staat je naast de baan ook heftig aan te moedigen. Dat gebeurt tijdens andere toernooien eigenlijk niet. Het hele jaar ben je eigenlijk altijd meer op jezelf en je eigen begeleidingsteam aangewezen. Dat is nu heel anders. Dat maakt het wel speciaal.’’

"Natuurlijk kennen we elkaar als spelers allemaal heel erg goed, dus de omgang met elkaar is hetzelfde. Maar tijdens een Davis Cup week doe je heel veel dingen samen: eten, trainen, ontspannen. Voor een week is het fijn, maar het maakt het wel heel intens om de hele dag zo met elkaar bezig te zijn. Ik vind het ook lekker om af en toe momenten voor mezelf te hebben en iets meer rust. Je focust tijdens zo’n week ook niet alleen op je eigen wedstrijden. Maar er zijn iedere speeldag nog twee andere belangrijke partijen. Dat maakt wel dat iedereen wel redelijk gesloopt is na zo’n week.’’

Maar dat er zoveel mensen voor jou juichen en ‘Holland, Holland’ scanderen, dat was wel heel gaaf om mee te maken.’

Botic van de Zandschulp

Kopman

Botic geldt als de kopman van TeamNL, maar voor hem is iedereen gelijk. "Ik ben momenteel de hoogst gerankte speler in het team, maar ik ben niet het type persoon dat anderen gaat vertellen hoe ze het moeten doen. Ik wil geen kopman zijn die bepaalde beslissingen neemt. Misschien zal ik dat uiteindelijk meer moeten gaan doen, maar nu is mijn rol vooral gewoon die van singlespeler. We hebben een leuk en goed team dat goed bij elkaar past. Met drie goede singlespelers en een heel sterk dubbelkoppel. Met een aantal oudere jongens en wat jongere hebben we een mooie mix.’’

Hoewel de mannen normaal gesproken elkaars concurrenten zijn, voelt het niet vreemd om nu met elkaar een team te vormen. "Dat concurrerende kunnen we wel even wegcijferen voor een week. Natuurlijk gaan er drie singlespelers mee en kunnen er per wedstrijddag maar twee in actie komen. Wat dat betreft zijn we zelfs binnen het team nog wel een beetje elkaars concurrent. Maar ik denk dat het alleen maar goed is dat iedereen heel graag wil spelen.’’

Ervaring

Sinds dit seizoen is de huidige nummer 35 van de wereldranglijst een vaste waarde op de ATP-tour. Mentaal heeft hij sinds zijn grote doorbraak met de kwartfinaleplaats op de US Open van 2021, naar eigen zeggen grote stappen gemaakt. Die ervaring kan helpen tijdens de landenwedstrijden. "In de Davis Cup gaan andere dingen een rol spelen dan normaal gesproken. Het publiek van de tegenstander kan nu ineens heel hard gaan klappen als je een dubbele fout slaat. En je voelt toch een wat andere druk omdat je wil winnen voor het team. Dat zijn dingen waar je mee om moet gaan. En ik denk dat mijn ervaring van het afgelopen jaar daar zeker van grote waarde bij is.’’

Ook kan deze ervaring teamgenoten helpen. "Natuurlijk kun je elkaar ondersteunen. Je kan samen de tegenstander analyseren en als ik al een keer tegen iemand gespeeld heb waar een teamgenoot nu tegen moet, dan kan je informatie met elkaar delen. Tijdens de wedstrijd is het vooral aanmoedigen en de speler op de baan een goed gevoel geven. Dat is het belangrijkste.’’

Botic geniet van de support voor TeamNL, maar zelf zul je hem niet snel met een oranje shirt en vlaggetjes op de wangen langs een sportveld zien staan. "Nee ik doe niet snel een oranje shirt aan. Vroeger was ik wel fan van het Nederlands elftal, maar verder kijk ik niet zoveel sporten. Ik volg wel heel veel via het nieuws, maar ik zie bijna nooit een hele wedstrijd. Alleen tijdens de Olympische Spelen volg ik heel veel.’’

Van tegenstanders tot teamgenoten

Voor het eerst sinds 2019 strijdt ons tennisteam weer mee op het hoogste podium! Bij de Davis Cup Finals komen ze als team uit voor ons land. Hoe zit het met het teamgevoel? Maak kennis met ons team!